×

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów



Kolejna miska pomidorków koktajlowych i co z nimi?
Będzie sos pomidorowy do pizzy, pasztetu z cukinii, pulpetów itd.
Banalnie prosty i z niewielką ilością składników.

Składniki:
  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 3-4 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • kilka listków bazylii i oregano (dałam suszone do smaku)



Wykonanie:
Podsmażamy na oliwie cebulkę skrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plastry. Pomidory podduszamy w garnku chwilkę z niewielką ilością wody, na tyle aby zmiękły. Do garnka przelewamy cebulkę z czosnkiem. Doprawiamy cukrem i solą, a gdy skórka zacznie odchodzić od pomidorów blendujemy wszystko na sos. Jeśli chcemy aby był gładki robimy to długo, my lubimy kiedy wyczuwalne są drobne fragmenty więc blenduję krócej.  W razie potrzeby sos podgotowujemy dłużej aby go odparować i zagęścić. Na końcu doprawiamy bazylią  i oregano. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger