Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów
Kolejna miska pomidorków koktajlowych i co z nimi?
Będzie sos pomidorowy do pizzy, pasztetu z cukinii, pulpetów itd.
Banalnie prosty i z niewielką ilością składników.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 3-4 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- kilka ząbków czosnku
- sól
- kilka listków bazylii i oregano (dałam suszone do smaku)
Wykonanie:
Podsmażamy na oliwie cebulkę skrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plastry. Pomidory podduszamy w garnku chwilkę z niewielką ilością wody, na tyle aby zmiękły. Do garnka przelewamy cebulkę z czosnkiem. Doprawiamy cukrem i solą, a gdy skórka zacznie odchodzić od pomidorów blendujemy wszystko na sos. Jeśli chcemy aby był gładki robimy to długo, my lubimy kiedy wyczuwalne są drobne fragmenty więc blenduję krócej. W razie potrzeby sos podgotowujemy dłużej aby go odparować i
zagęścić. Na końcu doprawiamy bazylią i oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz