Szarlotka z połówek jabłek... bardzo szybka w wykonaniu
Składniki:
Ciasto:
• 3 szkl. mąki
• 2 duże łyżki cukru pudru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 1 jajko
• 1 margaryna
• 1 serek waniliowy 400g (np.Vitello z Biedronki)
• 3 szkl. mąki
• 2 duże łyżki cukru pudru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• 1 jajko
• 1 margaryna
• 1 serek waniliowy 400g (np.Vitello z Biedronki)
Polewa:
• 1 łyżka śmietany 12%
• 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• Jabłka
• cynamon
• 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• Jabłka
• cynamon
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie
części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blaszkę o tradycyjnych wymiarach, na to połówki jabłek obranych i
wydrążonych. Posypujemy je cynamonem. Wszystko przykrywamy drugą połową ciasta.
Pieczemy ok. 40 min. w temp.180 stopni. Śmietanę dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią gorący placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz