Tarta z gruszkami i budyniem moim małym sekretem ...tak na szybko
Składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- kostka zimnego masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu z cukrem
- dowolny dżem (u mnie z tego przepisu ten sekrecik: http://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/dzem-cytrynowy-z-zielonych-pomidorow.html)
- kilka obranych gruszek
- 1 jajko
- cukier puder
Wykonanie:
Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miksera z końcówką do ciasta kruchego lub malaksera dodajemy resztę składników i
wyrabiamy do czasu aż składniki się połączą. Podobnie postępujemy jeśli
zagniatamy ciasto ręcznie. Ważne jest by wyrabiać ciasto jak najkrócej,
ponieważ zbyt długie wyrabianie może sprawić, że ciasto będzie twarde. Następnie
zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 h. Formę o
średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjmujemy z
lodówki, dzielimy na 2 części: dużą 3/4 oraz mniejszą 1/4. Większą część wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wyklejamy
dno i boki formy. Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu, na niego wylewamy gorący budyń, na którym wykładamy podłużne plastry gruszek. Teraz rozwałkowujemy pozostałe ciasto i kroimy paski, którymi wyklejamy kratkę na gruszkach. Ciasto kruche smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem. Pieczemy do lekkiego zbrązowienia ok. 30-40 min w temp.180 stopni. Ciasto możecie posypać cukrem pudrem...
ja nie zdążyłam 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz