×

Cudownie leniwa sobota z sąsiadami i przepyszny obiad

Schab Kasi gotowany w majonezie i polany sosem beszamelowym 

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 litry wody
  • 100g soli morskiej
  • 1 łyżka zielonego pieprzu ziarnistego(może być czarny)
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 goździki
  • Przyprawa do wyrobu domowych wędlin w składzie: pieprz czarny mielony, kolendra, majeranek, chili, ziele angielskie mielone i liście laurowe też mielone

Wykonanie:
Schab myjemy. W szerokim garnku przygotowujemy zalewę: Wlewamy zimną wodę dodajemy sól, cukier, musztardę, majonez, zioła, liście laurowe, pieprz, goździki, dodajemy czosnek obrany ze skórek, mieszamy wszystko, wkładamy mięso i zagotowujemy, całość gotujemy 5 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia zostawiamy w zalewie na 7 godzin. Po tym czasie znów mięso
 z zalewą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy równe 5 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serwujemy pokrojony na plasterki.


Sos beszamelowy
Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu podawaj.
PORADA: sos należy przyrządzać bezpośrednio przed podaniem - gdy stygnie tworzy się na nim nieładny kożuch, ciemniejszy od reszty. Możesz dodać do sosu starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny. Sos beszamelowy jest znakomity do zapiekania warzyw (np. cykorii, szparagów, brokułów), ryb, mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger