Cudownie leniwa sobota z sąsiadami i przepyszny obiad
Schab Kasi gotowany w majonezie i polany sosem beszamelowym
Składniki:- 1,5 kg schabu bez kości
- 3 litry wody
- 100g soli morskiej
- 1 łyżka zielonego pieprzu ziarnistego(może być czarny)
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 goździki
- Przyprawa do wyrobu domowych wędlin w składzie: pieprz czarny mielony, kolendra, majeranek, chili, ziele angielskie mielone i liście laurowe też mielone
Wykonanie:
Schab myjemy. W szerokim garnku przygotowujemy zalewę: Wlewamy zimną wodę
dodajemy sól, cukier, musztardę, majonez, zioła, liście laurowe, pieprz,
goździki, dodajemy czosnek obrany ze skórek, mieszamy wszystko, wkładamy mięso i
zagotowujemy, całość gotujemy 5 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia zostawiamy w
zalewie na 7 godzin. Po tym czasie znów mięso
z zalewą doprowadzamy do wrzenia,
gotujemy równe 5 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego
wystygnięcia. Serwujemy pokrojony na plasterki.
Sos
beszamelowy
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Do
rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne
masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie
smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas
podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała
wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem
temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną
wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw
solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z
ognia i od razu podawaj.
PORADA:
sos należy przyrządzać bezpośrednio przed podaniem - gdy stygnie tworzy się na nim
nieładny kożuch, ciemniejszy od reszty. Możesz dodać do sosu starty żółty ser,
musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny. Sos
beszamelowy jest znakomity do zapiekania warzyw (np. cykorii, szparagów,
brokułów), ryb, mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz