×

Kruche kopytka dla koleżanek ... z dżemikiem z zielonych pomidorów

 
Składniki na 25 ciastek:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 jajka 
  • 1 jajko do smarowania ciastek
  • dowolny dżem ( u mnie dżem z zielonych pomidorów z domowej spiżarni:
https://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/dzem-cytrynowy-z-zielonych-pomidorow.html

Wykonanie:
Przesiewamy na stolnicę mąkę z cukrem, dorzucamy margarynę lub masło (zdecydowanie wolę masło, bo to zupełnie inny smak), które siekamy nożem. Wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i na końcu wsypujemy proszek do pieczenia.  Zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta odkładamy na bok na stolnicy obsypanej mąką. Drugą część rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Brzeg smarujemy dowolnym dżemem i zwijamy rulon. Następnie, rulonik lekko spłaszczamy 
i kroimy na kwadraty niemal tak jak kopytka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy
w temp.180 C ok.20 min.do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Mega szybkie, smaczne i proste ciasteczka 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger