Kruche kopytka dla koleżanek ... z dżemikiem z zielonych pomidorów
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 1 jajko do smarowania ciastek
- dowolny dżem ( u mnie dżem z zielonych pomidorów z domowej spiżarni:
Wykonanie:
Przesiewamy na stolnicę mąkę z cukrem, dorzucamy margarynę lub masło (zdecydowanie wolę masło, bo to zupełnie inny smak), które siekamy nożem. Wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i na końcu wsypujemy proszek do pieczenia. Zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta odkładamy na bok na stolnicy obsypanej mąką. Drugą część rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Brzeg smarujemy dowolnym dżemem i zwijamy rulon. Następnie, rulonik lekko spłaszczamy
i kroimy na kwadraty niemal tak jak kopytka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy
w temp.180 C ok.20
min.do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Mega szybkie, smaczne i proste ciasteczka 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz