×

Pizzerinki z salami, czarnymi oliwkami, świeżym oregano i ketchupem domowym



Pizzerinki z salami, czarnymi oliwkami, świeżym oregano prosto z ogródka i domowym ketchupem


Nie ukrywam, że całą robotę w tych pizzerinkach robi ten domowy ketchup z naszej spiżarni. Z nim smakują wyjątkowo, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłem ketchupem ze sklepu. Dodanie świeżego oregano powoduje, że pizzerinki pachną obłędnie. Kiedy kiedyś zrobiłam pizzerinki z innego przepisu i nie dodałam świeżych ziół, syn zapytał:
-  " A nie dodałaś tego Twojego zielska?". 
Zdziwiona zapytałam: 
-  " A Ty lubisz, kiedy jest tyle świeżych ziół?"
Syn na  to: 
- " Przyzwyczaiłem się do tego smaku i już mi ich brakuje".

Z tego wniosek, że moja ogrodowa praca nie idzie na marne i mogę z powodzeniem dalej dbać o moje ziółka 😀😀😀



  SKŁADNIKI CIASTA:  

  • pół kostki drożdży
  • 6 szklanek mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka mąki do podsypywania

   SKŁADNIKI NADZIENIA:  

  • ketchup dowolny , u mnie oczywiście domowy z tego przepisu:
http://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/ketchup-z-pomidorow-i-jabek_89.html
  • czarne oliwki pokrojone na oczka
  • salami w plasterkach
  • ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
  • świeże oregano posiekane grubo (możecie zastąpić suszonym)




  WYKONANIE:  

Zrób rozczyn: podgrzej mleko z wodą, rozkrusz w nich drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i zasyp łyżką mąki.  Odstaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, wlej rozczyn i olej. Zagnieć ciasto. Jeśli trzeba dobierz mąki. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je w misce ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Poczekaj aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez 2 minuty. Ciasto podziel na 12 części.  Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek z lekko podniesionymi brzegami. Na placek wykładamy 1 łyżeczkę ketchupu i ją rozsmarowujemy. Placki z ketchupem posypujemy świeżym oregano. Na nie wykładamy plastry salami i pokrojone na oczka oliwki. Posypujemy żółtym serem.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  temp. 180 stopni przez 20 minut. Podajemy z sosem czosnkowym, np. z przepisu poniżej:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger