×

Zupa grzybowa... mniam... oczywiście z grzybkami z naszego sadu

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 mała cebula
  • 5 ziemniaków (ok 1/2 kg)
  • 300g dowolnych grzybów 
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • natka pietruszki lub szczypiorek 
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 duże ząbki czosnku
Wykonanie:
W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać opłukane i pokrojone na kawałki grzyby oraz suszone oregano, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać gorący bulion i gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger