Zupa grzybowa... mniam... oczywiście z grzybkami z naszego sadu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 mała cebula
- 5 ziemniaków (ok 1/2 kg)
- 300g dowolnych grzybów
- szczypta suszonego oregano
- 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
- natka pietruszki lub szczypiorek
- 150 g śmietany 18%
- 3 duże ząbki czosnku
W garnku na rozgrzanym
maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone
w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać
opłukane i pokrojone na kawałki grzyby oraz suszone oregano, doprawić solą oraz
pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać gorący bulion i gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem
aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Śmietanę
wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z
kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie
potrzeby doprawić solą i pieprzem, podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz