×

Zupa porowa z wędzonym łososiem... nie tylko dla miłośników tej rybki


Zupa porowa z łososiem



  SKŁADNIKI:  

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach (100 g)
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, przyprawa warzywna naturalna
  • 2 duże łyżki masła
  • kilka ździebeł szczypiorku
  • 2 kostki warzywne do smaku
  • 4 łyżki gęstej śmietany




  WYKONANIE:  

Pory dokładnie umyć, usunąć korzonki i obciąć końce ciemnych liści. Pokroić pory  w talarki. Ziemniaki pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać talarki pora, dusić pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w talarki ziemniaki, dusić chwilę. 




W tym czasie zagotować 1 litr wody, dodać do garnka podduszony na maśle por z ziemniakami, gotować do miękkości ok. 15 minut. Pod koniec dodać do garnka dwie kostki warzywne, doprawić, solą, pieprzem, gałką i naturalną przyprawą warzywną. Po zdjęciu garnka z palnika zmiksować całość na gładką masę. Do lekko przestudzonej dodać gęstą śmietanę. Wsypać rozdrobnionego łososia.  Gotową zupę posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy rybne jakoś nie przemawiają do mnie, ale Twój przepis wygląda zachęcająco. Czasem warto zaryzykować. Ostatnio tak zrobiłam kiedy wypróbowałam przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ i nie żałuję. Takie połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę i bardzo chętnie ją teraz przyrządzam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Sielskagosia , Blogger