Zupa porowa z wędzonym łososiem... nie tylko dla miłośników tej rybki
Zupa porowa z łososiem
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Pory dokładnie umyć, usunąć korzonki i obciąć końce ciemnych liści. Pokroić pory w talarki. Ziemniaki pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło,
dodać talarki pora, dusić pod przykryciem na małym ogniu, od
czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w talarki ziemniaki, dusić chwilę.
W
tym czasie zagotować 1 litr wody, dodać do garnka podduszony na maśle por z
ziemniakami, gotować do miękkości ok. 15 minut. Pod koniec dodać do garnka
dwie kostki warzywne, doprawić, solą, pieprzem, gałką i naturalną przyprawą warzywną. Po zdjęciu
garnka z palnika zmiksować całość na gładką masę. Do lekko przestudzonej dodać gęstą śmietanę. Wsypać rozdrobnionego łososia. Gotową zupę posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZupy rybne jakoś nie przemawiają do mnie, ale Twój przepis wygląda zachęcająco. Czasem warto zaryzykować. Ostatnio tak zrobiłam kiedy wypróbowałam przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ i nie żałuję. Takie połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę i bardzo chętnie ją teraz przyrządzam.
OdpowiedzUsuń