×

Sernik z kisielową pianką do sobotniej kawusi z Beatką i Krzysiem

Składniki na ciasto: 
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Schłodzić. Wylepiamy nim blaszkę (25x35 cm), wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy około 20 minut w 180 st. C.

Masa serowa: 
  • 1 wiaderko sera 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy ser, sok, mleko i skórkę cytrynową, olej i budynie w proszku. Wylewamy na ciasto. Pieczemy 30 minut w 175 st. C, następnie wykładamy na ser kisielową piankę.


Kisielowa pianka: 
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka ubijamy z sola na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy aż będzie sztywna piana. Dodajemy kisiele i miksujemy do połączenia składników. Wykładamy na zapieczony ser i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

Błyszcząca polewa czekoladowa:
  • 125 margaryny Kasi
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzątku
Rozpuszczamy w rondelku margarynę, dodajemy cukier puder, a gdy już cukier puder się rozpuści, to zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Polewa ma 2 zalety: po pierwsze ładnie lśni, a po drugie: nie kruszy się podczas krojenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger