×

Pierniki bez glutenu z lukrem


Pierniczki 

Specjalnie dla Ciebie Elu 💓
Zdrowych, Wesołych, Radosnych, Szczęśliwych, Spełnionych Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia życzą Wam SMs-y (Szymon, Małgosia, Szymek)


  SKŁADNIKI:  
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej (150 g)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (100 g)
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej (70 g)
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego (100 g)
  • 5 łyżek masła klarowanego (100 g)
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowej!)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie odrobina ciepłej wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli

  ZDROWY LUKIER:  
  • (nie podnosi cukru i nie wpływa niekorzystnie na pracę mózgu):)
  • 1 białko
  • 100 gr ksylitolu zmielonego na cukier puder



   WYKONANIE:   

Do miski robota kuchennego przełożyć miękkie masło oraz wbić jajka. Całość utrzeć ze sobą na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną i ryżową oraz dodać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, ksylitol. Na sam koniec wlać miód. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na 1-2 godzinę). Schłodzone ciasto rozwałkować na wys. ok. 5 mm. Jeżeli ciasto będzie się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto ponownie wyrobić. Za pomocą foremek wyciąć pierniki. Przygotowane pierniczki delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut w 180. Jeżeli będziecie mieć małe pierniczki to należy skrócić czas pieczenia!. Nie dopuście do zbyt mocnego spieczenia się pierników, ponieważ mogą być gorzkie w smaku. Upieczone pierniki przełożyć do pojemnika na ciasteczka i przechowywać pod przykryciem.


Lukier: Jajko wkładamy do wrzątku na parę sekund. Wyciągamy i rozbijamy rozdzielając na żółtko i białko. Białko ubijamy prawie na sztywno dodając pomału zmielony w młynku cukier puder z ksylitolu. Otrzymujemy biały lukier, który możemy dowolnie zabarwiać.  Można dodać odrobinę soku z malin i już mamy różowy kolor. Lukier wkładamy do rękawa lub woreczka, w którym odcinamy minimalnie róg i ozdabiamy pierniczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger