Pierniki bez glutenu z lukrem
Zdrowych, Wesołych, Radosnych, Szczęśliwych, Spełnionych Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia życzą Wam SMs-y (Szymon, Małgosia, Szymek)
- 3/4 szklanki mąki gryczanej (150 g)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (100 g)
- 1/2 szklanki mąki jaglanej (70 g)
- 2 jajka
- 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego (100 g)
- 5 łyżek masła klarowanego (100 g)
- 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowej!)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ewentualnie odrobina ciepłej wody
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- (nie podnosi cukru i nie wpływa niekorzystnie na pracę mózgu):)
- 1 białko
- 100 gr ksylitolu zmielonego na cukier puder
Do miski robota kuchennego przełożyć miękkie masło oraz wbić jajka. Całość
utrzeć ze sobą na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną i
ryżową oraz dodać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, ksylitol. Na sam
koniec wlać miód. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie
wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na 1-2
godzinę). Schłodzone ciasto rozwałkować na wys. ok. 5 mm. Jeżeli ciasto będzie
się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto ponownie wyrobić. Za
pomocą foremek wyciąć pierniki. Przygotowane pierniczki delikatnie przełożyć na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut w 180. Jeżeli
będziecie mieć małe pierniczki to należy skrócić czas pieczenia!. Nie dopuście
do zbyt mocnego spieczenia się pierników, ponieważ mogą być gorzkie w smaku.
Upieczone pierniki przełożyć do pojemnika na ciasteczka i przechowywać pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz