×

Pstrągi mojego męża... wyjątkowo delikatne i soczyste

Składniki:
  • dowolna ilość pstrągów
  • cytryny
  • koperek
  • sól ziołowa i pieprz
  • ząbki czosnku
  • masło
  • dodatkowo: ziemniaki

Wykonanie:

Pstrągi patroszymy. Możemy odciąć głowy, ale nie jest to konieczne. My akurat w tym przypadku je odcięliśmy 😀. Nasze sprawione rybki myjemy i osuszamy na ręczniku. Cytryny kroimy w plasterki. Układamy na blaszce pstrągi, które nacinamy ostrym nożem. Następnie, do wnętrza ryb wkładamy po kilka plasterków cytryny, plasterki masełka i obficie posypujemy koperkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkami czosnku.  Skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu każdej ryby też układamy małe plasterki masła. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy 35-40 min. Tak upieczony pstrąg jest wyjątkowo delikatny i soczysty. Razem z rybkami możecie upiec ziemniaki. Nie obieramy ich jednak, tylko dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Po upieczeniu są wręcz słodkie😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger