Pstrągi mojego męża... wyjątkowo delikatne i soczyste
Składniki:
Wykonanie:
- dowolna ilość pstrągów
- cytryny
- koperek
- sól ziołowa i pieprz
- ząbki czosnku
- masło
- dodatkowo: ziemniaki
Pstrągi patroszymy. Możemy odciąć głowy, ale nie jest to konieczne. My akurat w tym przypadku je odcięliśmy 😀. Nasze sprawione rybki myjemy i osuszamy na ręczniku. Cytryny kroimy w plasterki. Układamy na blaszce pstrągi, które nacinamy ostrym nożem. Następnie, do wnętrza ryb wkładamy po kilka plasterków cytryny, plasterki masełka i obficie posypujemy koperkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkami czosnku. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu każdej ryby też układamy małe plasterki masła. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy 35-40 min. Tak upieczony pstrąg jest wyjątkowo delikatny i soczysty. Razem z rybkami możecie upiec ziemniaki. Nie obieramy ich jednak, tylko dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Po upieczeniu są wręcz słodkie😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz