Sernik z piernikami
Uwaga! To porcja na blachę kwadratową, ja zrobiłam
na typowej prostokątnej i troszkę było go za mało😀
Składniki:
- 1 wiaderko sera białego
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 2 opak. pierników w czekoladzie z nadzieniem lub bez nadzienia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać mikserem. Do utartej masy dodać ser i wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie waniliowe w proszku i lekko wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy wysmarować masłem. Połowę sera przełożyć do tortownicy. Na ser poukładać ciastka pierniki w czekoladzie i wyłożyć resztę sera. Ciasto piec ok. 1 godziny i 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz