Śledziki ze śliwką... moje ulubione
- 70 dag płatów śledzi – matiasy
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
- 7 suszonych śliwek
- 2 łyżki octu
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 1 godzinę
(najlepiej sprawdzić po wymoczeniu czy nie są za słone, wtedy proces moczenia
wydłużyć o ok. 10 minut.). Następnie odsączyć na durszlaku, pokroić w małe
kawałki. 2 cebule pokroić w paski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki
oraz cukier. Całość wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Olej rozgrzać,
wrzucić cebulę ze śliwkami, przesmażyć około 5 minut, dodać ocet, koncentrat
pomidorowy oraz przyprawy, wymieszać i dusić około 2-3 minut. Ułożyć w misce
lub w słoikach warstwami: cebula z dodatkami, śledzie. Całość przykryć
plastrami pozostałej cebuli, skropić jeszcze olejem i odstawić w chłodne
miejsce. Tak przygotowane śledzie tydzień przed świętami z powodzeniem postoją
do Sylwestra, przechowane w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz