×

Śledziki ze śliwką... moje ulubione

Składniki:
  • 70 dag płatów śledzi – matiasy
  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
  • 7 suszonych śliwek
  • 2 łyżki octu
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 1 godzinę (najlepiej sprawdzić po wymoczeniu czy nie są za słone, wtedy proces moczenia wydłużyć o ok. 10 minut.). Następnie odsączyć na durszlaku, pokroić w małe kawałki. 2 cebule pokroić w paski, dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz cukier. Całość wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę ze śliwkami, przesmażyć około 5 minut, dodać ocet, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, wymieszać i dusić około 2-3 minut. Ułożyć w misce lub w słoikach warstwami: cebula z dodatkami, śledzie. Całość przykryć plastrami pozostałej cebuli, skropić jeszcze olejem i odstawić w chłodne miejsce. Tak przygotowane śledzie tydzień przed świętami z powodzeniem postoją do Sylwestra, przechowane w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger