Zupa grzybowa - nieodzowny symbol świąt
Zupa grzybowa
- nieodzowny symbol świąt
SKŁADNIKI:
- marchewka 2 szt
- pietruszka 2szt
- kawałek selera
- kapusta włoska 1 liść
- zielona pietruszka
- suszone grzyby ok. 120g (podgrzybki i borowiki), im więcej tym smaczniej
- śmietana 30%
SKŁADNIKI:
Grzyby zalewamy zimną wodą w garnuszku i zostawiamy na noc. Następnego dnia grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą z grzybów tak, by osad nie trafił do zupy. Dolewamy do garnka ok. 3 litrów wody i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy warzywa i gotujemy aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyciągamy warzywa i przecedzamy zupę przez gęste sito. Grzyby drobno kroimy i wrzucamy z powrotem do zupy. W kubeczku rozprowadzamy z chochelką zupy i wszystko razem przelewamy do gotującej się zupy. Zagotowujemy i smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz