×

Dwukolorowe ciasto z porzeczkami, czyli powtórka z letnich przyjemności

 

Biszkopt kakaowy:
  • 4 duże jajka 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 1/2 szkl. mąki 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z jajek oddzielić żółtka i białka. W misce utrzeć białka z malutką szczypta soli i całym cukrem. Gdy są sztywne dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć mikser. Do masy dodać przesianą mąkę, mączkę, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszamy już łyżką dokładnie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut do suchego patyczka.


Biszkopt jasny:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać. Średnią tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok.25 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni). 

Dodatkowo:
  • gotowy krem o smaku Tiramisu np. Gelwe
  • galaretka truskawkowa lub wiśniowa
  • porzeczki czerwone

Wykonanie:
Upiec biszkopty według powyższych przepisów dodając do jasnego trochę porzeczek. Przygotować krem według przepisu na opakowaniu. Na jasny biszkopt wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć ciemnym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem. Na kremie wysypać bardzo gęsto porzeczki i zalać je tężejącą galaretką, przygotowaną tez według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger