Sałatka z brokułem, pomidorem, jajkiem, fetą i kukurydzą
- 1 duży brokuł
- 5 jajek
- 3 pomidory malinowe
- puszka kukurydzy
- ser feta 1 opakowanie
- 1-2 ząbki czosnku
- majonez
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- szczypiorek do dekoracji
Brokuł gotujemy na półtwardo w osolonej
wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dzielimy go na różyczki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu
obieramy i kroimy w kostkę. Sparzone, pozbawione skórki pomidory kroimy w
kostkę i usuwamy nadmiar wody. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser feta kroimy w
kostkę. Majonez (3-4 łyżki) łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez
praskę i roztarty z solą czosnek. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Składniki sałatki możemy wymieszać albo poukładać je warstwami w szklanej salaterce
według kolejności:
1.
Brokuł
2.
Kukurydza
3.
Pomidor
4.
Jajka
5.
Feta
6.
Sos
Jeżeli salaterka jest wysoka możemy
jeszcze raz powtórzyć kolejne warstwy składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz