×

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem


 Danie, które uwielbiają moje chłopaki😀
Składniki:
  • paczka  makaronu spaghetti 500 g (lub pappardelle, penne, kokardki)
  • paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200 g łososia wędzonego w dowolnej formie (u mnie rozdrobnione kawałki)
  • 3 łyżki kremowego serka (np. Twój Smak, Philadelphia) lub śmietana kremówka 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 cząstki cytryny


Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Łososia rozdrabniamy lub
rwiemy na mniejsze kawałeczki. Makaron odcedzić zachowując 1/3 szklanki
wody. Wymieszać ją z serkiem lub śmietaną i odstawić. Do garnka po makaronie
włożyć masło. Opcjonalnie dodać i chwilę podsmażyć starty czosnek. Dodać
pokrojonego łososia, smażyć przez około minutę co chwilę mieszając. Następnie
dodać szpinak i mieszając smażyć aż zmięknie. Dodać odcedzony makaron i
wodę z makaronu z dodatkiem sera lub śmietany, zagotować, odstawić z ognia.
Jeśli sos nie jest jeszcze gęsty, można chwilę potrzymać makaron na małym
ogniu. Wyłożyć na talerze, podawać z cząstką cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger