×

Łaciata babka na Wielkanoc

Składniki:
  •  4 jajka
  • 3,/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy   
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 opakowanie duże jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu rumowego
Polewa czekoladowa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka

Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Jajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy mikserem na najwyższych obrotach na kogiel-mogiel. Następnie powoli wlewamy olej i cały czas miksujmy do połączenia się składników. Wlewamy jogurt, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 1 części: 2/3 i 1/3. Większą część wlewamy do blaszki, a do mniejszej wsypujemy kakao, wlewamy kilka kropli aromatu rumowego i miksujemy.  Gotowe wlewamy na jasne ciasto.  Pieczemy w 180 stopni C przez ok. 50 minut, do momentu aż nasz patyczek będzie suchy. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy z foremki, odwracając i polewamy polewą czekoladową. Do ciasta można dodać np. ósemki jabłek ale nie jest to konieczne.


Polewa: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy już cukier puder się rozpuści wlewamy mleko i zdejmuję z ognia wsypujemy kakao, mieszamy. Gotową polewą zalewamy babkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger