Łaciata babka na Wielkanoc
- 4 jajka
- 3,/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szkl. oleju
- 1 opakowanie duże jogurtu naturalnego
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- kilka kropli aromatu rumowego
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę
na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy mikserem na najwyższych
obrotach na kogiel-mogiel. Następnie powoli wlewamy olej i cały czas miksujmy do połączenia się składników. Wlewamy jogurt, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 1 części: 2/3 i 1/3. Większą część wlewamy do blaszki, a do mniejszej wsypujemy kakao, wlewamy kilka kropli aromatu rumowego i miksujemy. Gotowe wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy w 180 stopni C przez ok. 50 minut, do momentu aż nasz patyczek będzie suchy. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy z foremki, odwracając i polewamy polewą czekoladową. Do ciasta można dodać np. ósemki jabłek ale nie jest to konieczne.
Polewa: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier
puder, a gdy już cukier puder się rozpuści wlewamy mleko i zdejmuję z ognia wsypujemy kakao, mieszamy. Gotową polewą zalewamy babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz