×

Aromatyczne flądry mojego męża

Składniki:
  • świeże oczyszczone tuszki fląder - ile potrzebujecie ( u mnie 9 średnich sztuk)
  • 1 główka duża czosnku (lubimy dużo czosnku)
  • Cytryna
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny mielony, tymianek, sól ziołowa, przyprawa do ryb
Wykonanie:
Jeśli kupiliście całe świeże flądry a nie oczyszczone tuszki, to najpierw musicie delikatnie zdjąć z nich ciemną skórkę nacinając przy ogonie i ciągnąć ją w stronę głowy. Głowy odcinamy i ryby oczyszczamy wewnątrz. Układamy rybki w misce doprawiając je wszystkimi przyprawami z obu stron i w środku. Do środka wkładamy też ząbki czosnku. Tuszki układamy w misce warstwami,  które dodatkowo przekładamy ząbkami czosnku, skrapiamy cytryną i oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy flądry ok. 3 min z każdej strony razem z czosnkiem układając je na patelni najpierw od jasnej strony. Rybki przekładamy do garnka, który od razu nakrywamy pokrywką. Rybka jest bardzo aromatyczna i smaczna!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger