Aromatyczne flądry mojego męża
Składniki:
- świeże oczyszczone tuszki fląder - ile potrzebujecie ( u mnie 9 średnich sztuk)
- 1 główka duża czosnku (lubimy dużo czosnku)
- Cytryna
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny mielony, tymianek, sól ziołowa, przyprawa do ryb
Jeśli kupiliście całe świeże flądry a nie oczyszczone tuszki,
to najpierw musicie delikatnie zdjąć z nich ciemną skórkę nacinając przy ogonie
i ciągnąć ją w stronę głowy. Głowy odcinamy i ryby oczyszczamy wewnątrz. Układamy
rybki w misce doprawiając je wszystkimi przyprawami z obu stron i w środku. Do
środka wkładamy też ząbki czosnku. Tuszki układamy w misce warstwami, które dodatkowo przekładamy ząbkami czosnku,
skrapiamy cytryną i oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy
flądry ok. 3 min z każdej strony razem z czosnkiem układając je na patelni najpierw
od jasnej strony. Rybki przekładamy do garnka, który od razu nakrywamy
pokrywką. Rybka jest bardzo aromatyczna i smaczna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz