×

Ciasto kakaowe z twarogiem i owocami

Wilgotne, mięciutkie... po prostu pyszne!

Tortownica okrągła o średnicy 22cm

Składniki na masę serową:
  • 400 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Ciasto kakaowe:
  • 1 kostka margaryny 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka 
  • kilka kropel aromatu śmietankowego 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 budyń czekoladowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao 
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • dowolne owoce  (u mnie śliwki)

Wykonanie:
Masa serowa: Do dużej miski przekładamy mielony twaróg, wbijamy jajka, wsypujemy cukier oraz proszek budyniowy. Całość miksujemy tyle aby składniki się połączyły (nie za długo).


Ciasto kakaowe: Mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wymieszane suche składniki i dodajemy kilka kropelek aromatu śmietankowego. Krótko miksujemy. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe ciasto przekładamy do formy. Na cieście układamy cząstki śliwek. Całość zalewamy masą serową. Na wierzchu wykładamy jeszcze kilka cząstek śliwek.  Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę i 10 minut do suchego patyczka. Ciasto ładnie wyrośnie. Upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygnie oprószamy cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger