×

Tarta z cukinią


Składniki na kruche ciasto:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • ½ kostki masla lub margaryny
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta papryki 

Składniki farszu:
  • 1 mała młoda cukinia
  • ½ czerwonej papryki
  • 200 g startego żółtego sera
  • por
  • 50 g dowolnej wędliny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany  18%
  • sól, pieprz
  • naturalna przyprawa warzywna (może być vegeta)
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, jajek, soli, pieprzu i masła lub margaryny. Odkładamy je na pół godziny do lodówki. Okrągłe naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.  Rozwałkowujemy schłodzone ciasto kruche na wielkość formy. Następnie wylepiamy ciastem formę i nakłuwam je widelcem. Cukinię kroimy w plasterki, możemy ją obrać, ale jeśli jest młoda to nie trzeba, ponieważ ma mięciutką skórkę i na tarcie będzie ładnie wyglądać. U mnie składniki szykował syn i z przyzwyczajenia oczywiście ją obrał.  Paprykę kroimy w drobną kostkę, wędlinę również. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ½ jego część wysypujemy na tartę. Na serze układamy wokół cukinię, posypujemy papryką, wędliną i porem pokrojonym w plasterki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i przyprawą warzywną (możecie użyć vegety ale wtedy nie doprawiajcie sola). Jajka mieszamy ze śmietaną i zalewamy tartę. Na konie posypujemy resztą sera. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger