Tarta z cukinią
Składniki na kruche ciasto:
Składniki farszu:
- 1 szklanka maki pszennej
- ½ kostki masla lub margaryny
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- szczypta papryki
Składniki farszu:
- 1 mała młoda cukinia
- ½ czerwonej papryki
- 200 g startego żółtego sera
- por
- 50 g dowolnej wędliny
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz
- naturalna przyprawa warzywna (może być vegeta)
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, jajek, soli, pieprzu i masła lub margaryny.
Odkładamy je na pół godziny do lodówki. Okrągłe naczynie żaroodporne
natłuszczamy masłem. Rozwałkowujemy
schłodzone ciasto kruche na wielkość formy. Następnie wylepiamy ciastem formę i
nakłuwam je widelcem. Cukinię kroimy w plasterki, możemy ją obrać, ale jeśli
jest młoda to nie trzeba, ponieważ ma mięciutką skórkę i na tarcie będzie
ładnie wyglądać. U mnie składniki szykował syn i z przyzwyczajenia oczywiście
ją obrał. Paprykę kroimy w drobną
kostkę, wędlinę również. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ½ jego część
wysypujemy na tartę. Na serze układamy wokół cukinię, posypujemy papryką,
wędliną i porem pokrojonym w plasterki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i
przyprawą warzywną (możecie użyć vegety ale wtedy nie doprawiajcie sola). Jajka mieszamy ze śmietaną i zalewamy tartę. Na konie posypujemy resztą sera. Pieczemy w nagrzanym do
180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz