×

Usta Adama

Składniki:
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów (u mnie z „Biedronki”)
  • powidła śliwkowe lub innego dżemu ( u mnie domowy z czerwonej porzeczki)
Ciasto:
  • 1 margaryna 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 5 łyżek wody
  • 6 jajek 
  • 1,5 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia ciasta ciepłą woda z 1/ cytryny
Krem:
  • 1 budyń 
  • 1/2 litra mleka 
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka 
  • łyżka mąki 
  • kostka margaryny
Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao 
Wykonanie:
Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkopty i pieczemy w temp. 180 °C ok. 35 minut. Ciasto studzimy i nasączamy wodą z cytryną. Krem: budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i wsypujemy do wrzącego mleka od razu miksując mikserem na gładką masę aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną. Polewa: śmietanę z masłem podgrzewamy w małym garnuszku, na słabym ogniu. Kiedy masło trochę się rozpuści, dodać cukier, kakao i podgrzewamy do momentu, aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i schładzamy w lodówce. Jak polewa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i znów wstawiamy do lodówki. Zjadamy ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger