Kotlety schabowe w jajku i cebuli
Moi chłopcy nie chcieli jeść tradycyjnych schabowych, dlatego zmodyfikowałam przepis i teraz jest to jedno z ich ulubionych dań 😀
Składniki:
- dowolny kawałek schabu
- sól ziołowa, pieprz, przyprawa do gyrosa
- przyprawa naturalna warzywna (może być vegeta)
- jajka w miarę potrzeb
- cebula
- olej
Schab kroimy na plastry i rozbijamy na kotlety. Doprawiamy z obu stron wszystkimi przyprawami. Jajka wbijamy do miski i każdy kotlet dokładnie maczamy w jajku z obu stron a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety układamy w garnku. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną na ćwiartki na szklisto, ma być miękka ale nie przesmażona. Cebule wrzucamy na kotlety do garnka razem z tłuszczem na którym się smażyła. Garnek nakrywamy pokrywką i wstawiamy go na gaz, na najmniejszy ogień. Powolutku podduszamy. czas zależy od ilości kotletów. Ja zawsze biorę garnek o szerokim dnie, bo wtedy szybciej się podduszą, będą mięciutkie i przejdą smakiem cebulki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz