×

Kotlety schabowe w jajku i cebuli

Moi chłopcy nie chcieli jeść tradycyjnych schabowych, dlatego zmodyfikowałam przepis i teraz jest to jedno z ich ulubionych dań 😀

Składniki:
  • dowolny kawałek schabu
  • sól ziołowa, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • przyprawa naturalna warzywna (może być vegeta)
  • jajka w miarę potrzeb
  • cebula
  • olej

Wykonanie:
Schab kroimy na plastry i rozbijamy na kotlety. Doprawiamy z obu stron wszystkimi przyprawami. Jajka wbijamy do miski i każdy kotlet dokładnie maczamy w jajku z obu stron a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety układamy w garnku. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną na ćwiartki na szklisto, ma być miękka ale nie przesmażona. Cebule wrzucamy na kotlety do garnka razem z tłuszczem na którym się smażyła. Garnek nakrywamy pokrywką i wstawiamy go na gaz, na najmniejszy ogień. Powolutku podduszamy. czas zależy od ilości kotletów. Ja zawsze biorę garnek o szerokim dnie, bo wtedy szybciej się podduszą, będą mięciutkie i przejdą smakiem cebulki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger