×

Młoda kapustka w śmietanie z koperkiem

To kapustka mamy Agnieszki - mojej przyjaciółki z liceum

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 250 ml wywaru
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 śmietana 18% 200 ml
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę przecinamy na pół, wycinamy głąby a potem siekamy drobno w cienkie paski. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki, marchewki starte na tarce o dużych oczkach i smażymy do zeszklenia. Następnie dorzucamy kapustę i chwilkę podsmażamy – blanszujemy tak długo aż zacznie mięknąć . Wtedy wlewamy wywar i doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, przykrywamy pokrywką i dusimy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut . Po tym czasie dorzucamy posiekany koperek i dodajemy cały czas mieszając śmietanę wymieszaną z wywarem i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger