Schab z żurawiną w rozmarynie
Składniki:
Wykonanie:
- 1 kg schabu bez kości
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżka rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mieszanki ziół :"Czubrica czerwona", czyli sól, papryka sodka, papryka chili, cząber, tymianek, czosnek, suszona cebula, imbir, kurkuma
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- 7 łyżek oleju rzepakowego
Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przez środek robimy kieszonkę i wciskamy bardzo ciasno żurawinę. Wierzch mięsa lekko nakłuwamy nożem w kilku
miejscach. Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Wrzucamy schab i wcieramy marynatę. Tak przygotowane mięso dobrze jest schłodzić, chociaż godzinę w lodówce. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym bez nakrycia. Skrapiamy jeszcze lekko olejem i pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz