×

Schab z żurawiną w rozmarynie

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Marynata:
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mieszanki ziół :"Czubrica czerwona", czyli sól, papryka sodka, papryka chili, cząber, tymianek, czosnek, suszona cebula, imbir, kurkuma
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przez środek robimy kieszonkę i wciskamy bardzo ciasno żurawinę. Wierzch mięsa lekko nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Wrzucamy schab i wcieramy marynatę. Tak przygotowane mięso dobrze jest schłodzić, chociaż godzinę w lodówce. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym bez nakrycia. Skrapiamy jeszcze lekko olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger