×

Puchate bułki ze śliwkami

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 0,5 kostki świeżych  drożdży
  • 2 jajka
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół kg śliwek
  • tabliczka dowolnej czekolady
  • cynamon
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. połowy cytryny
Smarowidło:
  • 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do niego łyżeczkę cukru i oprószamy 1 łyżką mąki.  Pozostawiamy w małym garnku do czasu aż drożdże „ruszą” ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy  jajka, drożdże, cukier i wyrabiamy ciasto, ręką dolewając pod koniec rozpuszczone masło (można również zamiast masła wlać pół szklanki oleju).Jeszcze trochę wyrabiamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przysypane odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką.ą. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z nich kulki. W międzyczasie pozbawiamy śliwki pestek , przekrajamy je na pół i obsypujemy dość mocno cynamonem. Każda kulkę spłaszczamy w ręku i nakładamy kilka śliwek. Wkładamy też kostkę czekolady przeciętą na pół w dwóch różnych częściach nadzienia. W upieczonych bułeczkach smaki nadzienia cudownie się mieszają. Zlepiamy dokładnie bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Smarujemy każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem, Po upieczeniu bułeczki będą  miały ładny brązowiejący kolor. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. 20 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i smarujemy przygotowanym lukrem. Lukier: mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny aż będzie miał konsystencję śmietany. Są pyszne, mięciutkie i rozpływające się w smaku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger