×

Kiszone zielone pomidorki koktajlowe

Wreszcie koniec z pomidorami. Wyrwałam ostatnie, nawet te zielone i co teraz z nimi? Po ostatnim szkoleniu z kiszonkami w Starkowie, które prowadził Pan Marcin Kisielewski wykorzystuję nabyte doświadczenie ... i kiszę 😀😂😁


Składniki:
  • ok. 1kg zielonych pomidorków koktajlowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 liść chrzanu na słoik
  • 1 główka czosnku
  • po 1-2 gałązki kopru na słoik
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz cytrynowy po 1 łyżeczce na słoik 0,3l
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody
Wykonanie:
Na dno każdego słoika wrzucić 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu, pieprz cytrynowy. Wrzuć zielone pomidory na zmianę z plastrami korzenia chrzanu, słupkami czosnku, kawałkami liścia chrzanu. Słoik zalej zalewą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr zimnej wody. Pamiętaj, aby słoiki zalać zalewą aż po brzeg słoika, aby nie dopuścić powietrza do słoika i zakręcaj. Pomidorki próbuj po 5 dniach. Każdy z nas lubi różny stopień ukiszenia. Im dłużej stoją tym bardziej są ukiszone. Po 10 dniach schowaj w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger