Kiszone zielone pomidorki koktajlowe
Wreszcie koniec z pomidorami. Wyrwałam ostatnie, nawet te zielone i co teraz z nimi? Po ostatnim szkoleniu z kiszonkami w Starkowie, które prowadził Pan Marcin Kisielewski wykorzystuję nabyte doświadczenie ... i kiszę 😀😂😁
Składniki:
- ok. 1kg zielonych pomidorków koktajlowych
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 liść chrzanu na słoik
- 1 główka czosnku
- po 1-2 gałązki kopru na słoik
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz cytrynowy po 1 łyżeczce na słoik 0,3l
- 1 łyżka soli na 1 litr wody
Na dno każdego słoika wrzucić 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu, pieprz cytrynowy. Wrzuć zielone pomidory na zmianę z plastrami korzenia chrzanu, słupkami czosnku, kawałkami liścia chrzanu. Słoik zalej zalewą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr zimnej wody. Pamiętaj, aby słoiki zalać zalewą aż po brzeg słoika, aby nie dopuścić powietrza do słoika i zakręcaj. Pomidorki próbuj po 5 dniach. Każdy z nas lubi różny stopień ukiszenia. Im dłużej stoją tym bardziej są ukiszone. Po 10 dniach schowaj w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz