Krokiety z grzybami leśnymi z barszczykiem czerwonym
Składniki ciasta naleśnikowego:
Składniki na farsz grzybowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 czubate szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- olej
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko i wodę, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, doprawiamy i miksujemy ciasto na jednolitą masę. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Składniki na farsz grzybowy:
- dowolne grzyby leśne świeże
- masło
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz ziołowy
- cebula
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
Farsz grzybowy przygotowujemy przed smażeniem naleśników. Cebulę pokrojoną półtalarki smażymy na oleju. Dodajemy grzyby pokrojone w bardzo drobną kostkę w kostkę. Dorzucamy kilka ząbków czosnku posiekanych drobno. Smażymy wszystko ok. 30 min do odparowania wody. Farsz odstawiamy do schłodzenia. Jeśli nadal ma płyn to odcedzamy go na sicie. Na każdy jeszcze ciepły naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy w tzw. kopertę.
UWAGA! Jeśli lubicie krokiety można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej, następnie usmażyć na złoto. My podajemy go z własnym barszczem czerwonym do picia 😊😊😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz