×

Ciasto z musem śliwkowym i kratką

To pyszne kruche ciasto z bezą i lekko wylewającym się musem śliwkowym. Zniknęło w mgnieniu oka.  Z trudem złapałam ostatni kawałek aby zrobić zdjęcie 😊😊😊

Składniki na ciasto kruche:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ kostki margaryny lub masła
  • cukier waniliowy
  • 4 zółtka
  • ¾ szklanki cukru
Wysypujemy mąkę na stolnicę, na to margarynę i siekamy ją nożem aby połączyła się z mąką. Dorzucamy 4 żółtka i cukier. Białka wlewamy do miski, bo będą nam potrzebne później. Wszystko razem ugniatamy do całkowitego połączenia się składników.


 Połowę ciasta schładzamy w lodówce, a drugie pół zmrażamy w zamrażalniku ok. 30 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy. 


Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyścielamy ją ciastem. 
 które następnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min.


Składniki na masę śliwkową:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 3  łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 kisiele o dowolnym smaku, ważne by był on czerwony
  • cukier
  • rodzynki
Śliwki myjemy i rozrywamy na pół. Wrzucamy je do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy razem do lekkiego rozpadu śliwek. Do dajemy rodzynki. Jeśli trzeba dosładzamy i wsypujemy kisiele. Mieszamy. Gorący mus odstawiamy do przestudzenia. Następnie wykładamy go na podpieczony spód.

Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 2 kisiele czerwone
Ubijamy białka ze szczyptą soli, cukrem na masę, którą zagęszczamy 2 kisielami. Bezę rozsmarowujemy na musie śliwkowym.


Z zamrażalnika wyciągamy zamrożoną drugą część ciasta. Rozwałkujemy je i kroimy w paski, które układamy na bezie tworząc kratkę. 


Tak przygotowane ciasto posypujemy cynamonem. 
PAMIĘTAJCIE! Śliwki podobnie jak jabłka lubią cynamon he he. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. 

Dodatkowo:
  • cynamon
  • cukier puder
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger