×

Makaron ze świeżymi grzybami leśnymi

Składniki:
  • dowolny makaron ( u mnie spiralki)
  • dowolne świeże grzyby leśne ( u mnie maślaki i rydze)
  • cebula lub cebule zależy od ilości grzybów
  • olej
  • masło
  • czosnek
  • ser żółty
  • śmietana 18% ( lub w lżejszej formie jogurt)
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • vegeta ( u mnie: naturalna vegeta bez soli )

Wykonanie:

Grzyby oczyszczamy i myjemy. Następnie kroimy w plasterki i smażymy na rumiano na oleju. ok. 20 min. Dodajemy cebulę pokrojoną w półćwiartki i smażymy razem do czasu aż cebula będzie szklista. W trakcie jej smażenia dodajemy czosnek pokrojony drobno w kosteczkę (ilość zależna jest od tego jak kto lubi... my lubimy, kiedy czosnek jest wyraźnie wyczuwalny). Dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut mieszając. Gdy płyn lekko odparuje, wlewamy śmietanę lub jogurt wymieszane z częścią sosu. W razie potrzeby jeszcze solimy i pieprzymy. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy na sicie, następnie wrzucamy go z powrotem do pustego garnka i posypujemy kilkoma wiórkami masła. Mieszamy. Na talerz wykładamy dowolną ilość makaronu i zalewamy go gęstym grzybowym sosem. Całość posypujemy startym serem. Smakujemy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger