×

Pulpeciki w sosie grzybowo-paprykowym



Pulpeciki w sosie grzybowo-paprykowym



  PULPECIKI:  
  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki



  SOS:  
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • biała część pora (niekoniecznie)
  • 2 szkl. warzywnego wywaru
  • ok. 1/2 kg. grzybów leśnych lub pieczarek (u mnie pieczarki zebrane w ogródku pod naszym świerkiem)
  • sól, pieprz
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju


  WYKONANIE:  

Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Mięso dokładnie wymieszać z odciśniętą z wody kajzerką, jajkiem, czosnkiem, słodką mieloną  papryką, solą i pieprzem. Można dodatkowo dodać posiekaną natkę pietruszki. Teraz tak jak to doradza Magda Gessler: wilgotnymi dłońmi formować z masy mięsnej niewielkie kulki. Podsmażyć je na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Gotowe odłożyć na talerzyk. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki lub leśne grzyby aż do odparowania płynu. W międzyczasie gotować wywar razem z oczyszczoną papryką pokrojoną w paseczki oraz dokładnie umytym i skrojonym w talarki porem. Do wywaru dodać też podsmażone, ale osączone z tłuszczu grzyby. Gotować ok. godziny. Doprawić przyprawami. Rozmieszać śmietanę z      częścią gorącego sosu i wlać ją do garnka mała strużką cały czas mieszając. Gotowy sos można zagęścić  mąką ziemniaczaną. Ja osobiście tego nie robię i bez tego sos jest bardzo dobry. Na samym końcu wrzucamy pulpety i jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy z ziemniakami, makaronem albo np. plackami ziemniaczanymi z tego przepisu:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger