×

Nalewka z pigwy i cytryny, czyli coś dla duszy



Połączenie cierpkiego smaku pigwy i kwaśnej cytryny. 
Nalewka to idealny dodatek do mięs lub innych wytrawnych potraw. 

Nalewka z pigwy i cytryny


  SKŁADNIKI: 
  • 1 kg pigwy
  • 1 litr wódki
  • 50 dag cukru
  • 1 cytryna




   WYKONANIE:   

Pigwy myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją w małe paseczki. Zagotowujemy szklankę wody i wsypujemy do niej cukier. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny oraz skórkę startą na drobnych oczkach. Do gotującego się syropu wkładamy kawałki pigwy i gotujemy na małym ogniu 5 min. Po całkowitym ostudzeniu wlewamy wódkę i przelewamy do szklanego naczynia. Odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy do butelek odcedzoną na sicie nalewkę i szczelnie zamykamy. Delektujemy się lub leczymy he he...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger