×

Karkówka w cebuli i ketchupie

 Dzisiaj karkówka: mięciutka, rozpływająca się w ustach, z posmakiem aromatycznej cebulki. Bardzo lubiana przez moich „chłopców”.

Składniki:



Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na oleju krótko, tylko do zamknięcia się włókien mięsa. Następnie plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym.   Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną na półplastry. Cebulę również doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką i podsmażamy  do lekkiego zmięknięcia. Gdy cebula lekko zmięknie układamy ją na plastrach mięsa. W szklance wody rozrabiamy ketchup. i wylewamy go na cebulę z mięsem. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger