Karkówka w cebuli i ketchupie
Dzisiaj karkówka: mięciutka, rozpływająca się w
ustach, z posmakiem aromatycznej cebulki. Bardzo lubiana przez moich
„chłopców”.
Składniki:
- ok. 1kg
karkówki
- sól,
pieprz
- papryka
czerwona słodka
- 3 duże
cebule
- olej
- ketchup
łagodny ok. 100ml - ja użyłam koncentratu z mojej spiżarni z tego
przepisu: http://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/ketchup-z-pomidorow-i-jabek_89.html
Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na oleju krótko, tylko do zamknięcia się włókien mięsa. Następnie plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną na półplastry. Cebulę również doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia. Gdy cebula lekko zmięknie układamy ją na plastrach mięsa. W szklance wody rozrabiamy ketchup. i wylewamy go na cebulę z mięsem. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.
Składniki:
- ok. 1kg
karkówki
- sól,
pieprz
- papryka
czerwona słodka
- 3 duże
cebule
- olej
- ketchup łagodny ok. 100ml - ja użyłam koncentratu z mojej spiżarni z tego przepisu: http://sielskagosia.blogspot.com/2018/09/ketchup-z-pomidorow-i-jabek_89.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz