Kefirowe ciasto z serem i jagodami
Kefirowe ciasto z serem i jagodami
CIASTO KRUCHE:
- 3 szklanki maki + do podsypywania
- 1 1/2 kostki margaryny
- 4 jaja średnie lub duże
- 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki cukru do bezy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
- 2 kefiry naturalne
- 4 żółtka + 4 białka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
BEZA:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Ciasto kruche: Na stolnicę wysypać mąkę, na nią wyłożyć miękkie masło lub margarynę. Posiekać tak aby margaryna połączyła się z mąka. Dodać żółtka, cukier, proszek. Zagnieść miękkie ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki, a jednocześnie nie jest twarde. Możecie podsypać trochę maki, ale bez przesady, bo wtedy ciasto wychodzi twarde, a tego byśmy nie chcieli. Ciasto podziel na 2 części : 2/3 ciasta i 1/3. Tę drugą włożyć do zamrażalnika, zaś pierwszą rozwałkować na wielkość dużej prostokątnej blachy. Wyścielić nim blachę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10-15 tylko tyle aby ciasto zrobiło się lekko zezłocił, ale naprawdę bardzo krótko.
Masa serowa: Oddzielić białka od żółtek. Białka umieść w wysokim naczyniu. Żółtka umieścić w sporej misce razem z kefirami, mąką ziemniaczaną oraz łyżką masła, np. wyjętego z maselniczki. Całość dobrze zmiksować na gładką masę. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać białka do masy kefirowej partiami i wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Masę wylać na podpieczony spód. Na to wysypać owoce - u mnie jagody. Teraz ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, później dodawać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na owoce. A na wierzch zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni przez 30 min do zarumienienia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz