×

Kefirowe ciasto z serem i jagodami


Kefirowe ciasto z serem i jagodami


   CIASTO KRUCHE:   
  • 3 szklanki maki + do podsypywania
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 4 jaja średnie lub duże
  • 3/4  szklanki cukru + 3 łyżki cukru do bezy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
   MASA SEROWA:   
  • 2 kefiry naturalne
  • 4 żółtka + 4 białka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
   BEZA:   
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
   DODATKOWO:   
  • jagody, borówki lub inne owoce - u mnie jagody


   WYKONANIE:   
Ciasto kruche: Na stolnicę wysypać mąkę, na nią wyłożyć miękkie masło lub margarynę. Posiekać  tak aby margaryna połączyła się z mąka. Dodać żółtka, cukier, proszek. Zagnieść miękkie ciasto, które z łatwością odchodzi od ręki, a jednocześnie nie jest twarde. Możecie podsypać trochę maki, ale bez przesady, bo wtedy ciasto wychodzi twarde, a tego byśmy nie chcieli. Ciasto podziel na 2 części : 2/3 ciasta i 1/3. Tę drugą włożyć do zamrażalnika, zaś pierwszą rozwałkować na wielkość dużej prostokątnej blachy. Wyścielić nim blachę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10-15 tylko tyle aby ciasto zrobiło się lekko zezłocił, ale naprawdę bardzo krótko. 
Masa serowa: Oddzielić białka od żółtek. Białka umieść w wysokim naczyniu. Żółtka umieścić w sporej misce razem z kefirami, mąką ziemniaczaną oraz łyżką masła, np. wyjętego z maselniczki.  Całość dobrze zmiksować na gładką masę. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodawać białka do masy kefirowej partiami i wymieszać wszystko delikatnie łyżką. Masę wylać na podpieczony spód. Na to wysypać owoce - u mnie jagody. Teraz ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, później dodawać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na owoce. A na wierzch zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni przez 30 min do zarumienienia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger