Pizzowe bułeczki z pieczarkami i wędliną
Zaczyn:
Ciasto:
- ½ kostki świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 szklanka ciepłej wody (lub pół na pół z mlekiem)
- 1 kg pszennej mąki
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki ciepłej wody (lub trochę więcej, jeśli mąka będzie bardzo chłonna)
- 3 łyżki oleju - dodatkowo do smarowania ciasta
- kilka łyżek mąki do podsypywania
Nadzienie:
- 1/2 kg pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- świeżo zmielony czarny pieprz
- duża natka pietruszki
- dowolna wędlina
- śmietana 12%
- musztarda
Wykonanie:
Najpierw zrobić zaczyn: w garnuszku z ciepłą, ale nie gorącą wodą rozetrzeć drożdże, wsypać cukier, a na wierzch mąkę i odstawić do "ruszenia się " drożdży ok. 15-30 min. W międzyczasie umyć pieczarki, pokroić je na pół a następnie na plastry. Cebulę pokroić podobnie jak pieczarki na pół a później na plastry. Do miski
przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Wymieszać. Zrobić zagłębienie, wlać zaczyn i
wodę. Wymieszać, ale nie musi to być
jednolita masa. Wody dodać tyle, by otrzymać dość luźną masę. Miskę z
ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie
przygotować nadzienie: olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, posolić i smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać pieczarki i smażyć całość na dużym
ogniu, aż pieczarki zaczną się lekko brązowić na brzegach. Doprawić pieprzem. Często mieszać i
starając się, by pieczarki jak najmniej gotowały się we własnym sosie. Do wyrośniętego
ciasta dodać olej, wyrabiając przez 2-3 minuty, aż olej zostanie wchłonięty, a
ciasto będzie jednolite. Obsypać mąką i włożyć do miski do ponownego wyrośnięcia na
15-20 minut. Ciasto
podzielić na dwie równe części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować jedną część
na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 x 30 cm (pozostałe ciasto trzymać pod
przykryciem). Posmarować placek śmietaną, rozłożyć plastry wędliny, które z kolei posmarować musztarda, na nie połowę nadzienia pieczarkowego wzdłuż dłuższego boku. Na wierzch posypać skrojoną drobno natką pietruszki. Zwinąć w rulon, następnie pokroić go na kawałki o długości 3-4 cm. Z jednej strony
zawiń i ściśnij je tak, by nadzienie było w środku. Układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem,
odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15-20 minut, aż bułeczki
pięknie się zarumienią. W ten sam
sposób przygotować drugą część ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz