×

Pierogi z mięsem, czyli już po świętach


Ciasto pierogowe:
  • 500g mąki pszennej
  • około 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli


Nadzienie:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • stopiony boczek wraz cebulką, skwarki albo masełko


Wykonanie:
Nadzienie: Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu lub oleju i zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Zestawić z ognia. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz zimną wodę. Wyrabiać chwilę dłońmi. Farsz doprawić do smaku majerankiem, paprykami, solą i pieprzem. Powinien mieć wyrazisty smak. Jeśli nadzienie będzie zbyt suche, dodać 1 łyżkę oleju lub stopionego masła. 
Ciasto na pierogi: Na stolnicę przesiać mąkę, jajko i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać kilka minut, do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco gorącej wody. Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu mięsnego. Dokładnie zlepiać brzegi. Kiedy część pierogów będzie już ulepiona, należy przykryć je bawełnianą ściereczką. W garnku zagotować osoloną wodę z w i dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. Pierogi z surowym mięsem gotować od wypłynięcia 8 minut. Wykładać na talerze za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi z surowym mięsem mielonym podawać do wyboru z usmażoną na złoto cebulką lub/i z ze stopionym boczkiem albo polane masełkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger