Pierogi z mięsem, czyli już po świętach
Ciasto
pierogowe:
- 500g mąki pszennej
- około 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- stopiony boczek wraz cebulką, skwarki albo masełko
Wykonanie:
Nadzienie: Cebulę
pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
smalcu lub oleju i zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć
jeszcze minutę. Zestawić z ognia. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko,
dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz zimną wodę. Wyrabiać chwilę dłońmi.
Farsz doprawić do smaku majerankiem, paprykami, solą i pieprzem. Powinien mieć
wyrazisty smak. Jeśli nadzienie będzie zbyt suche, dodać 1 łyżkę oleju lub
stopionego masła.
Ciasto na pierogi: Na
stolnicę przesiać mąkę, jajko i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać kilka minut, do
momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. W razie
potrzeby dodać nieco gorącej wody. Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną
część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część
rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej
mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu mięsnego. Dokładnie
zlepiać brzegi. Kiedy część pierogów będzie już ulepiona, należy
przykryć je bawełnianą ściereczką. W garnku zagotować osoloną wodę z w i dodać
odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek
partiami. Pierogi z surowym mięsem gotować od wypłynięcia 8 minut. Wykładać na
talerze za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi z surowym mięsem mielonym podawać
do wyboru z usmażoną na złoto cebulką lub/i z ze stopionym boczkiem albo polane
masełkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz