×

Dorsz pieczony w warzywach, czyli kolorowy obiad mojego męża


Składniki:
  • płaty z dorsza np. 4
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do ryb
  • sól ziołowa
  • pieprz

Wykonanie:

Opłukane płaty śledziowe suszymy na papierowym ręczniku. Rozwijamy folię aluminiową. W miejscu, na którym będzie leżał dorsz obsypujemy przyprawą do ryb.  


Następnie kładziemy dorsza i doprawiamy go przyprawą do ryb, solą ziołową, pieprzem. Obkładamy warzywami pokrojonym na mniejsze kawałki: pietruszkę i marchewkę w nie za grube paski a brokuł na mniejsze różyczki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek a na rybie układamy kawałeczki masła. Tak przygotowaną rybę obwijamy nie za ciasno folią aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Na tą dużą z piekarnika wchodzą 2 takie dorsze. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger