Składniki:
- płaty z dorsza np. 4
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- masło
- oliwa z oliwek
- przyprawa do ryb
- sól ziołowa
- pieprz
Wykonanie:
Opłukane płaty śledziowe suszymy na papierowym
ręczniku. Rozwijamy folię aluminiową. W miejscu, na którym będzie leżał dorsz
obsypujemy przyprawą do ryb.
Następnie kładziemy dorsza i doprawiamy go
przyprawą do ryb, solą ziołową, pieprzem. Obkładamy warzywami pokrojonym na
mniejsze kawałki: pietruszkę i marchewkę w nie za grube paski a brokuł na
mniejsze różyczki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek a na rybie układamy
kawałeczki masła. Tak przygotowaną rybę obwijamy nie za ciasno folią aluminiową
i układamy na blaszce do pieczenia. Na tą dużą z piekarnika wchodzą 2 takie
dorsze. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz