×

Drożdżówka sypana




To wersja drożdżówki dla tych, którym ciasto drożdżowe nigdy się nie udaje.
Jest pyszna i długo utrzymuje świeżość oraz wilgotność.



 Drożdżówka sypana


  SKŁADNIKI:  

  • 100g drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 4 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • owoce

  KRUSZONKA:  

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru

  DODATKOWO:  

  • dowolny dżem lub dowolne owoce (u mnie śliwki, jabłka i cynamon)



   WYKONANIE:   

Do miski wsypujemy lub wlewamy warstwami kolejno: 
  • pokruszone drożdże
  • cukier, cukier wanilinowy
  • roztrzepane jajka
  • olej
  • podgrzane, ale nie gorące mleko
  • przesianą mąkę
  • oraz szczyptę soli. 
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto "ruszy". W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie jej składniki wsypujemy do miseczki, rozcieramy palcami aż powstaną "grudki" i wstawiamy do lodówki. Po tym czasie mieszamy ciasto mikserem. Formę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Układamy na nim ćwiartki śliwek, plasterki jabłek i posypujemy cynamonem, albo dekorujemy kleksami dżemu. Tak naprawdę to od Was zależy zawartość "nadzienia", ponieważ w tym cieście sprawdzą się niemal wszystkie owoce i dżemy oraz konfitury. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni (góra/dół) i pieczemy około 45 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger