Drożdżówka sypana
Jest pyszna i długo utrzymuje świeżość oraz wilgotność.
Drożdżówka sypana
Do miski wsypujemy lub wlewamy warstwami kolejno:
- pokruszone drożdże
- cukier, cukier wanilinowy
- roztrzepane jajka
- olej
- podgrzane, ale nie gorące mleko
- przesianą mąkę
- oraz szczyptę soli.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto "ruszy". W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie jej składniki wsypujemy do miseczki, rozcieramy palcami aż powstaną "grudki" i wstawiamy do lodówki. Po tym
czasie mieszamy ciasto mikserem. Formę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Układamy na nim ćwiartki śliwek, plasterki jabłek i posypujemy cynamonem, albo dekorujemy kleksami dżemu. Tak naprawdę to od Was zależy zawartość "nadzienia", ponieważ w tym cieście sprawdzą się niemal wszystkie owoce i dżemy oraz konfitury. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni (góra/dół) i pieczemy około 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz