Kruche faworki, czyli "pachnie" już Tłustym Czwartkiem
Faworki kruche
Dziś faworki wykonaniu mojego syna z moją małą pomocą. Moja noga nie pozwala mi jeszcze na długie stanie, więc pomoc dziecka nieoceniona he he
To przepis, który mam od mojej mamy.
CIASTO NA FAWORKI:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 200 g
DODATKOWKO:
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia faworków
WYKONANIE:
Przesiać mąkę przez
sitko, dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Zagnieść
ciasto, które przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego warto do tej
czynności wykorzystać męża lub syna ( u mnie syn). Ciasto należy dobrze wyrobić
do otrzymania gładkiej kuli. Odłożyć ciasto zawinięte w folię na 30 minut, by
zmiękło i odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po czasie leżakowania,
ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza ok.
15 minut. Robimy to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak największą ilość
powietrza. Ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem aby znów stało się
cieniutkie, znów rozwałkowujemy, składamy, ubijamy itd. Po skończeniu ciasto
owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto
podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na suchej stolnicy na ok. 1 mm
grubości - max 2 mm, ale im bardziej cienkie faworki tym
smaczniejsze i bardziej chrupiące. Części ciasta, które nie są w danej chwili
wałkowane przykryć szczelnie folią, by się nie wysuszyły. Radełkiem lub nożem
wykrajać prostokąty (np. o wymiarach około 12 x 3 cm). Każdy pasek naciąć
wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór, formując w ten sposób
chrust. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze około 175 st. C, z obu stron,
na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Z podanych wyżej proporcji
wychodzi ok. 80 sztuk faworków. Faworki oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz