×

Kakaowy biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Składniki:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie wsypać cukier i miksować na największych obrotach do uzyskania szklistej bezy. Potem dodać żółtka i krótko miksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać na średnich obrotach tylko tyle, aby składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm  wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Ciasto piec około 25 minut (funkcja góra -dół) do "suchego patyczka". Ostudzić.


Krem karpatkowy:
  • 750 ml mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • wierzch: około 800 gramów owoców
  • 2 paczuszki galaretki, 800 ml gorącej wody



Wykonanie: 
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wlać do miski, wrzucić 2 żółtka, wsypać obie mąki i miksować do połączenia się składników. Kiedy mleko w garnku zawrze, wlać mieszankę i mieszając zagotowujemy. Od momentu zagęszczenia trzymać na ogniu  około 3 minut. Masę  wystudzić. 

Dodatkowo:
  • owoce
  • 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Odklejamy papier od ciasta. Ciasto włożyć y z powrotem do blaszki. Na nie wyłożyć krem karpatkowy. Na nim zaś ułożyć owoce. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Schłodzone galaretki wylać na owoce. Ciasto schłodzić w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger