Kakaowy biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
Składniki:
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie wsypać cukier i miksować na największych obrotach do uzyskania szklistej bezy. Potem dodać żółtka i krótko miksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać na średnich obrotach tylko tyle, aby składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Ciasto piec około 25 minut (funkcja góra -dół) do "suchego patyczka". Ostudzić.
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kopiaste łyżki mąki
- Szczypta soli
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie wsypać cukier i miksować na największych obrotach do uzyskania szklistej bezy. Potem dodać żółtka i krótko miksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać na średnich obrotach tylko tyle, aby składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Ciasto piec około 25 minut (funkcja góra -dół) do "suchego patyczka". Ostudzić.
Krem karpatkowy:
- 750 ml mleka
- 4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 250 g masła w temp. pokojowej
- wierzch: około 800 gramów owoców
- 2 paczuszki galaretki, 800 ml gorącej wody
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wlać do miski, wrzucić 2 żółtka, wsypać obie mąki i miksować do połączenia się składników. Kiedy mleko w garnku zawrze, wlać mieszankę i mieszając zagotowujemy. Od momentu zagęszczenia trzymać na ogniu około 3 minut. Masę wystudzić.
Dodatkowo:
- owoce
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Odklejamy papier od ciasta. Ciasto włożyć y z powrotem do blaszki. Na nie wyłożyć krem karpatkowy. Na nim zaś ułożyć owoce. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Schłodzone galaretki wylać na owoce. Ciasto schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz