Gołąbki bez zawijania Wandzi
Gołąbki bez zawijania Wandzi
To przepis mojej szpitalnej koleżanki Wandzi z Gdańska
i ulubione gołąbki mojego syna Szymka
WYKONANIE:
Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na chwilę, aż puści sok, po tym czasie dobrze kapustę odcisnąć. W sporej misce wymieszać kapustę, mięso, podgotowany ryż, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy: sól, oraz pieprz na gładką masę. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać kaszy manny. Z gotowej masy formować owalne kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. W brytwance zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Następnie włożyć do niej. kotlety. Całość dusić na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie można zagęścić sos mąką (ja osobiście tego nie robię). Na koniec doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz