Muffinki jogurtowe z borówkami
Muffinki jogurtowe z borówkami
Składniki na 15 muffinek SKŁADNIKI:
Suche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
Mokre:
- 1 jajko
- duży kubeczek jogurtu naturalnego 400g
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (niekoniecznie)
- pół szklanki mleka
Dodatkowo:
- Borówki
WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W
dużej misce połączyć mokre składniki czyli jogurt z jajkami, olejem, sokiem z
cytryny oraz otartą skórką z cytryny. Następnie dodawać stopniowo mąkę z
cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie
wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste to dolać mleka. Ciasto przełożyć do
papilotek lub silikonowych foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Borówki
poukładać na powierzchni ciasta, lekko je dociskając. Muffiny włożyć do
piekarnika i piec przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć
je z piekarnika i ostudzić. Jeśli piekliście muffiny w papilotkach, to z ich
zdjęciem poczekajcie aż ostygną inaczej ciasto będzie się obrywać po
bokach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz