×

Muffinki jogurtowe z borówkami

Muffinki jogurtowe z borówkami

Składniki na 15 muffinek
  SKŁADNIKI:   

Suche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Mokre:

  • 1 jajko
  • duży kubeczek jogurtu naturalnego 400g
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (niekoniecznie)
  • pół szklanki mleka

Dodatkowo:

  • Borówki

  WYKONANIE:  

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce połączyć mokre składniki czyli jogurt z jajkami, olejem, sokiem z cytryny oraz otartą skórką z cytryny. Następnie dodawać stopniowo mąkę z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste to dolać mleka. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Borówki poukładać na powierzchni ciasta, lekko je dociskając. Muffiny włożyć do piekarnika i piec przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i ostudzić. Jeśli piekliście muffiny w papilotkach, to z ich zdjęciem poczekajcie aż ostygną inaczej ciasto będzie się obrywać po bokach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger